Olej do motoru
Re: Olej do motoru
Spíš bych řek že si jí moc štval. Ta mašina není prostě stavěná na takovej záhul
Vyprd bych se na to.
Vyprd bych se na to.
ɐɹoɟ oɥıuznʞsıp ɹoʇɐɹǝpoɯ
Všechno co je príma, je buď nebezpečné, zakázané, drahé a nebo se po tom tloustne.
"Piješ?" Pokud je to otázka, tak ne, pokud je to nabídka, tak ano!
Všechno co je príma, je buď nebezpečné, zakázané, drahé a nebo se po tom tloustne.
To neřeší mou otázku na olej. Jasně že by se takhle štvát neměla, ale když už... pomůže 15W50?Sinner píše:Spíš bych řek že si jí moc štval. Ta mašina není prostě stavěná na takovej záhul
Vyprd bych se na to.
r.v.1999; poč.stav: 13300km x 32222km nyní; Pneu Michelin Anakee 2; Motul 5100; NGK CR10EK-22222km; Goldfren AD(vydržely jen 15000km) +seřízení ventylů-24200km
Výlety: Barcelona, Řím; UK
- Vitouš
- Dustojník hvězdné pěchoty
- Kontaktovat uživatele:
Jde o to jestli normální jev(tetelící vzduch od chladiče)se ti právě nezdá abnormální.Mě se začal Freewind přehřívat když jsem na srazu Harlejářů popojížděl krokem okolo 20 min.a při teplotě 27 stupňů celsia.To se začalo z wětráka i trochu kouřit.Podle mě se Freewind uchladí dobře kord při 10 stupních celsia a i když ho tavíš.(Vím o čem mluvím)Jinak se spíše doporučuje olej 10W-40 ale ten zas nebude mít až takový vliv na teplotu motoru.Já bych to pustil z hlavy.komcas píše:Při rychlé jízdě, plně naložen se slečnou, po Rakouských dálnicích, rychlostí 125km (cca 6000ot)... Takhle ujeto 20km při 10 stupních celsia. Jsem zastavil a z chladiče sálalo teplo. Prostě se kroutil vzduch. Mám to chápat tak, že se to nestačilo chladit?
PS: můj názor je, že to nestíhá chladit dlouhodobou zátěž nad 6000ot.
Otázka: pomůže řidčí olej? 15W-50???
- Household
Tak teraz tomu nerozumiem.
Nestíhalo to chladiť ???? hmmmm
Však píšeš, že z toho sálalo teplo, tak to chladilo nie ?
Keď v zime dýchaš z úst paru tak Ti je zima a nie že sa prehrievaš
Mimochodom jazdil si s tým pri 10C čo je pekná zima na to aby to chladilo až mooooc dobre.
Na margo oleja. 10w40 a 15w50. Neviem či je tam až taký citeľný rozdiel, že by 15w50 lepšie chladil, tam ide o mazanie, možno že čerpadlo sa bude pri viskóznejšom namáhať menej, ale chladiču to bude asi jedno
Pozri tabuľku: http://sk.wikipedia.org/wiki/Motorov%C3%BD_olej
Na Margo vzducháča - Větráka. Chladenie vzduchom je lepšie chladenie ako vodné chladenie v horúcom podnebí (na púšťach a pod. extrémnych podmienkach)... a z toho vyplýva konštrukcia motora, ktorá musí byť navrhnutá s väčšími vôľami kvôli teplotnej rozťažnosti...
Ako príklad uvediem TATRY jazdiace na rally Paríž – Dakar sú tiež chladené vzduchom. Tatra 600 Žigmunda a Hanzelku ktorá prešla naprieč Afrikou bola tiež chladená vzduchom, alebo XR600 - najobľúbenejšie hard-enduro v Afrike.
Tak prečo si myslíš, že Freewindu, ktorý je vzduchom/olejom chladený uškodíš a ho prehrievaš.
Pri max. prehriatí niekedy v horúcom lete , trochen stratí výkon, ale o prehriatí sa určite nedá hovoriť.
Neboj tých 15 inžinierskych čo navrhli Freewinda, vedeli čo robia a postavili ho tak aby sa neprehrieval ani v púšti.
Nestíhalo to chladiť ???? hmmmm
Však píšeš, že z toho sálalo teplo, tak to chladilo nie ?
Keď v zime dýchaš z úst paru tak Ti je zima a nie že sa prehrievaš
Mimochodom jazdil si s tým pri 10C čo je pekná zima na to aby to chladilo až mooooc dobre.
Na margo oleja. 10w40 a 15w50. Neviem či je tam až taký citeľný rozdiel, že by 15w50 lepšie chladil, tam ide o mazanie, možno že čerpadlo sa bude pri viskóznejšom namáhať menej, ale chladiču to bude asi jedno
Pozri tabuľku: http://sk.wikipedia.org/wiki/Motorov%C3%BD_olej
Na Margo vzducháča - Větráka. Chladenie vzduchom je lepšie chladenie ako vodné chladenie v horúcom podnebí (na púšťach a pod. extrémnych podmienkach)... a z toho vyplýva konštrukcia motora, ktorá musí byť navrhnutá s väčšími vôľami kvôli teplotnej rozťažnosti...
Ako príklad uvediem TATRY jazdiace na rally Paríž – Dakar sú tiež chladené vzduchom. Tatra 600 Žigmunda a Hanzelku ktorá prešla naprieč Afrikou bola tiež chladená vzduchom, alebo XR600 - najobľúbenejšie hard-enduro v Afrike.
Tak prečo si myslíš, že Freewindu, ktorý je vzduchom/olejom chladený uškodíš a ho prehrievaš.
Pri max. prehriatí niekedy v horúcom lete , trochen stratí výkon, ale o prehriatí sa určite nedá hovoriť.
Neboj tých 15 inžinierskych čo navrhli Freewinda, vedeli čo robia a postavili ho tak aby sa neprehrieval ani v púšti.
To jsem rád, že jste to takhle napsali. Hned jsem klidnější. Díky.
PS: jako nepocítil jsem ani o chlup snížený výkon nebo klepání... To je známka, že vše probíhá jak má. Jen jsem poprvé takhle zatížil freewa a tak se o něj bojím, ať mi vydrží. Hou
PS: jako nepocítil jsem ani o chlup snížený výkon nebo klepání... To je známka, že vše probíhá jak má. Jen jsem poprvé takhle zatížil freewa a tak se o něj bojím, ať mi vydrží. Hou
r.v.1999; poč.stav: 13300km x 32222km nyní; Pneu Michelin Anakee 2; Motul 5100; NGK CR10EK-22222km; Goldfren AD(vydržely jen 15000km) +seřízení ventylů-24200km
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
Ten motor se při pokuckávání v kolonách prostě ohřívá. Mě jak tam trošku uchcává olej, tak se mi v Praze normálně smaží a když dojedu na křižovatku a zabrzdím, před motorku vyfoukne namodralej obláček přepálenýho oleje. Asi odlétne kapička na svod a shoří Nevím, teď jsem to provizorně utěsnil a je to lepší. Přes zimu to musím opravit.
R 1997, od 37000km, teď 78000 km.
jj. to mi taky dělá Musí se to nějak vyřešit. Pořád nevím odkud to "chčí"
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem si že to teče pod těma dvěma šroubama co na straně u svíček drží hlavu na válci, ale zdá se že ani tady to neteče. Protože jsem to utěsnil a teče to furt.komcas píše:jj. to mi taky dělá Musí se to nějak vyřešit. Pořád nevím odkud to "chčí"
Ne, de to pod těsněním a kolem šroubů je to jen upatlaný. Já to tam taky hledal.Rimmerak píše:Myslel jsem si že to teče pod těma dvěma šroubama co na straně u svíček drží hlavu na válci, ale zdá se že ani tady to neteče. Protože jsem to utěsnil a teče to furt.komcas píše:jj. to mi taky dělá Musí se to nějak vyřešit. Pořád nevím odkud to "chčí"
- martinbrejcha
Na kolika °C si můžu vlastně říct, že je olej dokonale prohřátý.
Já beru v autě, když mi teplota oleje vyleze na 75-80°C, tak mu začínám nakládat.
Teďka, co padly teploty pod 10°C tak i po hodině jízdy na motorce je teplota oleje kolem 70°C a výš nevyleze ani náhodou. V teplech mi teplota vylezla kolem těch 80°C po pár kilometrech.
martin
Já beru v autě, když mi teplota oleje vyleze na 75-80°C, tak mu začínám nakládat.
Teďka, co padly teploty pod 10°C tak i po hodině jízdy na motorce je teplota oleje kolem 70°C a výš nevyleze ani náhodou. V teplech mi teplota vylezla kolem těch 80°C po pár kilometrech.
martin
martinbrejcha píše:Na kolika °C si můžu vlastně říct, že je olej dokonale prohřátý.
martin
Nazdar, ako merias tu teplotu oleja? Hodne ma to tiez zaujima. Dik za info.
Inak motorky "vzduchace" su inak skonstruovane ako vodniky. Tych 70 stupnov by som bral ako OK.
... kolko ludi, tolko chuti... bleee bleee
- martinbrejcha
v autě kouknu na palubní počítač a na Freewindovi se kouknu na měřák, ne ??
Jo ty máš ten místo zátky na olej? Líbí se mi to, ael vždy sem měl strach aby se mi ho někdo nepokusil ukrást.
- martinbrejcha
jj, jako zátku na olej. Já myslel, že je to tam standartně ???
Mno, kdybych měl mít strach z ukradení, to bych si místo motorky musel koupit BVP
Mno, kdybych měl mít strach z ukradení, to bych si místo motorky musel koupit BVP
Dobrý, ale co ta spotřeba?martinbrejcha píše: Mno, kdybych měl mít strach z ukradení, to bych si místo motorky musel koupit BVP
martinbrejcha píše:v autě kouknu na palubní počítač a na Freewindovi se kouknu na měřák, ne ??
No vsak jasne na aute jasne, aj my na vychod vieme co je to palubny PC.
Len na tom freewinde mi to nebolo jasne. Moj nema ani palubny PC - mozno ma, ale neviem ho zapnut a urcite nema ziaden teplomer. Ked prijdes na freewind zraz, mozeme vymenit orginal zatku za teplomer...
- martinbrejcha
kanko00, já jsem myslel, že to je výbava každýho winda, proto jsem tvoji otázku nopochopil
mám tam něco takovýdleho http://moto776.wz.cz/teplomer-moto.htm
akorát ten můj měří jenom teplotu oleje, neumí odhadnout ten stav motoru
jj, pravda je, že provoz winda je o něco levnější i když manželka furt nepochopila,
proč bere víc než auto
jj, pravda je, že provoz winda je o něco levnější i když manželka furt nepochopila,
proč bere víc než auto
V pohooode...martinbrejcha píše:kanko00, já jsem myslel, že to je výbava každýho winda, proto jsem tvoji otázku nopochopil
proč bere víc než auto
Berie viac ako auto? Wow.... Tak moj freewind sa na moje auto nechyta!
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
No tak můj Freewind taky bere víc jak auto Ale bude to asi tím, že mám 1.3 JTD, takže jezdím za 4.5-5 nafty na 100. Freewind jezdí teď za 5 benzínu, protože jezdím teď mín, tak o to víc si to užívám
- martinbrejcha
já mám plechovku v 1,9 TDi, takže taky do 5L ropy.
Docela hlína, manželka s dětma jezděj autem a já za nima na Windovi )
Takže jezdíme za 5 nafty a 5 benzínu
Docela hlína, manželka s dětma jezděj autem a já za nima na Windovi )
Takže jezdíme za 5 nafty a 5 benzínu
Kdo chce ušetřit výrazně na oleji tak docela pěkná cena tady http://www.auto77.cz/Olej-CASTROL-Motor ... A10W-50-16 ale bacha, musíte objednat nejdříve přes net. Až potom si tam pro něj zajet, jinak je cena někde jinde. 171,60 i s daní za nejvyšší specifikaci mi připadá fakt luxus, beru jak pro wětráčka tak do té druhé potvory.
-
Když to tady tak čtu ,jenom slintám když napíšu GALAXY 2,8 GLX tak to asi stačí.ALE TEN ZVUK A VÝKON no neměnil bych.Rimmerak píše:No tak můj Freewind taky bere víc jak auto Ale bude to asi tím, že mám 1.3 JTD, takže jezdím za 4.5-5 nafty na 100. Freewind jezdí teď za 5 benzínu, protože jezdím teď mín, tak o to víc si to užívám
FREEWIND Móóóóóóc líbit ale já už nemít
- martinbrejcha
no vidíš to , Jahoďáku, můžeš bejt ještě doma za hvězdu, že šetříš, když jedeš na moto !!!!
To my s Rimerakem si musíme doma najít jiný výmluvy
- Vitouš
- Kontaktovat uživatele:
Na tomto příkladu vidím jedinou výhodu mého vyžšího věku a delšího manželství. S manželkou takové věci moc neřešíme Ale je to bohužel asi jediná výhodamartinbrejcha píše:no vidíš to , Jahoďáku, můžeš bejt ještě doma za hvězdu, že šetříš, když jedeš na moto !!!!
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
Já se taky doma ještě vymlouvat nemusím Přítelkyně je ráda, že jí vozím ať v autě, nebo na motorce. Ráda jezdí po výletech a jízda na motorce jí baví
A ještě radši pomáhá vyrábět stojánky, protože jí dávám z toho kapesné Jo, kde jsou ty časy, kdy jsem taky studoval.
A ještě radši pomáhá vyrábět stojánky, protože jí dávám z toho kapesné Jo, kde jsou ty časy, kdy jsem taky studoval.