napnutí řetězu

Odpovědět
Roman

napnutí řetězu

Příspěvek od Roman »

Jak napínáte řetěz? Nemám hlavní stojan tak to dělám na bočním, 2-3 cm nahoru a dolu, ale jakou silou? Ptám se proto, že sem jel ve dvou a pak nějakej den potom, sem si všiml, že nad řetězem zevnitř kola je kus plastu(jinak dost vysoko nad řetězem) a o ten mně to chytalo, myslím řetěz.Tak fakt nevím?
kuklic
Motorkář

Re: napnutí řetězu

Příspěvek od kuklic »

Já chytnu řetěz dvěma prsty a musí to mít ty 2 - 3 cm, jak říkáš. Ale dělám to na hlavním stojanu.
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Vidíš, musím napnout řetěz!! Už ho prsty přitlačím k rámu :shock:

Všiml jsem si, že jsou na těch dvouch štelovácích zářezy. Asi pro orientaci, aby byly obě strany rovnocenně napnuté. :P

Ale jak ten řetěz napnout, když jsem velký klíč nenašel :-( :lol:
r.v.1999; poč.stav: 13300km x 32222km nyní; Pneu Michelin Anakee 2; Motul 5100; NGK CR10EK-22222km; Goldfren AD(vydržely jen 15000km) +seřízení ventylů-24200km
Výlety: Barcelona, Řím; UK
Rimmerak
Dustojník hvězdné pěchoty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

...hasák to jistí...
R 1997, od 37000km, teď 78000 km.
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Rimmerak píše:...hasák to jistí...
Teď jsem to zkusil hasákem ani se to nehlo!!! :x Jak mi měnili pneu, tak to pořádně utáhli :)
r.v.1999; poč.stav: 13300km x 32222km nyní; Pneu Michelin Anakee 2; Motul 5100; NGK CR10EK-22222km; Goldfren AD(vydržely jen 15000km) +seřízení ventylů-24200km
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Mno tak bacha, ta matice je dost nízká, tak abys jí nezmáčknul i s tou dutou hřídelí. Chce to velkou golu...
Wojni

Příspěvek od Wojni »

Zdravím, mám nerovnoměrně vytahaný řetěz, když řetěz nastavím tak aby s ním šlo manipulovat 2-3 cm, tak když pak protáčím kolem tak v jednom místě se řetěz napne tak, že sním můžu hýbat max. 1 cm a to dost velkou silou. Mám proto řetěz napnutý tak, že s ním jde manipulovat 5 cm a v kritickém místě 2 cm. Dá se s tím něco dělat, nebo je to na výměnu řetězovky?
Při udržování konstatní rychlosti motorka vcelku škube, což není zrovna dvakrát pohodlné. Díky
Zeusik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeusik »

to bude asi na vyměnu jak to škube a co když to vic přišponuješ? jak se pak chova?
Wojni

Příspěvek od Wojni »

to jsem radši nezkoušel, říkám si že by to nebylo nejvhodnější pro ložiska na výstupní hřídeli z motoru
Vitouš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vitouš »

Wojni píše:Zdravím, mám nerovnoměrně vytahaný řetěz, když řetěz nastavím tak aby s ním šlo manipulovat 2-3 cm, tak když pak protáčím kolem tak v jednom místě se řetěz napne tak, že sním můžu hýbat max. 1 cm a to dost velkou silou. Mám proto řetěz napnutý tak, že s ním jde manipulovat 5 cm a v kritickém místě 2 cm. Dá se s tím něco dělat, nebo je to na výměnu řetězovky?
Při udržování konstatní rychlosti motorka vcelku škube, což není zrovna dvakrát pohodlné. Díky
Měl jsem stejný problém a zkoušel jsem to nějak napravit.Bohužel žádný efekt :( Jedině co se mě podařilo když jsem zkoušel různé napnutí řetězu že se mě lehce očesala část zoubků na malém kolečku.Tvůj řetěz to má ZASEBOU :!: Tak že ti nezbejvá než ho vyměnit.Vetšinou k tomu to problému dojde když ztvrdnou jen některé články(schválně se koukni zda máš řetěz lehce ohebný po celé délce) tak že se při točivém efektu řetěz nepravidelně vytahuje.
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Hodně záleží i na značce. DID to zpravidla nedělají. O ČZ jsem to ale četl. Hlavně o typu 520 (má ho brácha na malým Varaderu a taky ho má nepravidelně vytahaný). Burrati a podobný to udělají snad všechny. Vitoušovi blbnul, kamarád si ho koupil taky a po 5000km byl v hajzlu.
Vitouš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vitouš »

Rimmerak píše:Hodně záleží i na značce. DID to zpravidla nedělají. O ČZ jsem to ale četl. Hlavně o typu 520 (má ho brácha na malým Varaderu a taky ho má nepravidelně vytahaný). Burrati a podobný to udělají snad všechny. Vitoušovi blbnul, kamarád si ho koupil taky a po 5000km byl v hajzlu.
S tím řetězem Burati ti musím oponovat.Pravda je že že mě šmajdal a musel jsem ho reklamovat.Bezproblému mě poslali novej řetěz a stím než jsem prodal Freewinda nebyl žádný problém a ani po pár tisících km jsem ho nemusel napínat :!: Tak že já si osobně na řetězy Burati nestěžuji.
šimi

Příspěvek od šimi »

To já mám podobný problém.Myslel jsem že ho mám taky nerovnoměrně vytahaný.Ale při jedné projížďce i s manželkou jsem se rozjížděl do mírného kopce.Rozjížděl jsem se dost rychle a s plným plynem,potřeboval jsem rychlej odpich,ale v motorce to dost škublo.Měl jsem pocit jako by mě přeskočily zuby.Potom později jsem zjistil,že mám vytahaných jen 5 článků na řetězu!!!Těchto pět článků si prostě nesednou přesně do rozety a řetěz se našponuje jak struna.Nevím,jestli mě tam padnul nějaký kamínek,nebo už to řetěz nevydržel.Myslím si že řetěz je ještě původní originál a motorka má najeto 37 000 km.Takže těď jezdím s lehkým plynem a šetřím na novou řetězovku. :(
Všude dobře,doma manželka...

I pád na hubu,je pohyb směrem dopředu !
Wojni

Příspěvek od Wojni »

Budu schopen vyměnit řetěz v domacíck podmínkách bez nýtovacího přípravku?
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Rimerak si myslím dělal sám.

Jinak já mám nově utažený řetěz a po týdnu se jakoby moc našponoval a mám problém roztočit zadní kolo na stojánku rukou :x Maximálně tak jedna otáčka a pořád mi jakoby lupe od předního kolečka. Vypadá to na přepnutý řetěz. Podpoříte moji domněnku?
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Pokud si koupíš verzi ze spojkou, vyměníš ho během pár minut. Ale i ten nýtovací jde udělat doma. Akorát musíš rozklepat kladívkem čepy. Hoooodně malých ran => funguje to, kámoš to tak dělal a v pohodě.
Zeusik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeusik »

ja to taky ntoval kladivama a v pohodě už na to jezdim skoro rok :D
Vitouš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vitouš »

Wojni píše:Budu schopen vyměnit řetěz v domacíck podmínkách bez nýtovacího přípravku?
Freewind neni žádnej trhač asfaltu tak že můžeš použít bez obav řetěz se spojkou.Je to jednoduché.Mám s tím dobré zkušenosti a jak psal Rimerak máš to za chvilku vyměněné.
Zeusik
Kontaktovat uživatele:

Re: Přeprava na přívěsu

Příspěvek od Zeusik »

vypada pěkně at ti dobře slouži ;)
martinbrejcha

Příspěvek od martinbrejcha »

jj, děkuji, jen vás budu teďka trošku zaplavovat dětinskýma otázkama, tak prosím trošku strpení. Přemejšlím, jestli nezaložit jenom téma "začínáme od nuly"
První by bylo, napnutí řetězu. Ten můj, když stojí motka bez zátěže tak řetěz zmáčknu až k vidlici. To asi není dobře ?? Jezdím zatím sám, ( cca 100 kg :oops: )
etěz 1.jpg
etěz 1.jpg (81.33 KiB) Zobrazeno 17283 x
šimi

Příspěvek od šimi »

martinbrejcha píše:jj, děkuji, jen vás budu teďka trošku zaplavovat dětinskýma otázkama, tak prosím trošku strpení. Přemejšlím, jestli nezaložit jenom téma "začínáme od nuly"
První by bylo, napnutí řetězu. Ten můj, když stojí motka bez zátěže tak řetěz zmáčknu až k vidlici. To asi není dobře ?? Jezdím zatím sám, ( cca 100 kg :oops: )
etěz 1.jpg
Měnil jsem teď nedávno řetězovou sadu.A přímo v manuálu řetězu píšou vůli cca.2 cm.Vidlici by se dotýkat určitě neměl,nebo ji budeš mít od něj domlácenou.Když napnu prstem řetěz směrem nahoru,tak ho mám minimálně 1 cm.od vidlice.
Všude dobře,doma manželka...

I pád na hubu,je pohyb směrem dopředu !
Odpovědět