Olej do motoru

DEEP
Dustojník hvězdné pěchoty
Kontaktovat uživatele:

Re: Olej do motoru

Příspěvek od DEEP »

Olej+Filtr Menim kazdy jaro bez ohledu na ujete km.
malokdy ale presahnu 5000km rocne.
Co je stary,to je dobry ...
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

DEEP píše:Olej+Filtr Menim kazdy jaro bez ohledu na ujete km.
malokdy ale presahnu 5000km rocne.
... ale co jsem četl na oleje.cz tak by se olej měl měnit spíš na podzim, protože jetej olej má zvýšený oxidační schopnosti a zbytečně napomáhá oxidaci v motoru přes celou zimu co tam stojí :-) Proto se prý doporučuje ho vyměnit před zimou. Chladem se nezničí a chrání motor tím, že nemá "Vyšeptaný" aditiva.
R 1997, od 37000km, teď 78000 km.
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Co se kvality olejů a vícero otázek okolo olejů a paliv se podívejte na portál nejzasvěcenější:
http://www.dobrapumpa.cz/cs/obsah/prehl ... kaci-oleju
r.v.1999; poč.stav: 13300km x 32222km nyní; Pneu Michelin Anakee 2; Motul 5100; NGK CR10EK-22222km; Goldfren AD(vydržely jen 15000km) +seřízení ventylů-24200km
Výlety: Barcelona, Řím; UK
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Zdravím. Čeká mě výměna oleje s filtrem a svíček... Někde tu bylo psáno, že hustčí olej (10W50) by při stání ve městech mohl být lepší a já se ptám, jestli by to nemohlo vyřešit i ten problém s prosakováním oleje pod hlavou vedle svíček???

PS: Jsem z Blanska a sháním obchod v Brně, kde by měli olej s filtrem a svíčky za dobrou cenu... poraďte.
r.v.1999; poč.stav: 13300km x 32222km nyní; Pneu Michelin Anakee 2; Motul 5100; NGK CR10EK-22222km; Goldfren AD(vydržely jen 15000km) +seřízení ventylů-24200km
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Ahoj. Já tam mám teď olej Repsol 15W50, protože na netu zblbli objednávku a poslali jiný. Mám na něm 1500km a zdá se v pohodě. Moto i teď v zimě startuje krásně. Ojel není za studena o moc hustší než 10W40. Každopádně tam příště dám zase 10W40, který tam patří.
S prosakováním to nebude asi zlepšení. Za tepla je ten i ten ojel řidší jak voda.

Jinak dobrej šop, kde mají filtr a olej je Brněnský www.oleje.cz, svíce holt jinde.
linpe

Příspěvek od linpe »

myslíte ze hodně vadí, kdyz mi pri výměně oleje zustalo trochu staryho oleje (cca 1dl) v motoru, když jsem tam dal novej a trochu to projel tak za sklickem je videt jak ten olej zcernal
Household

Příspěvek od Household »

Nikdy nikomu nevytečie všetok olej z motora. ;)
Snáď keby tak týždeň vypúšťal, nakláňal motku aby všetko vytieklo a samozrejme vymenil filter.

Takže určite to nevadí ;)

Niekto používa a existuje takzvaný preplachový olej aby tomuto zabránil.
Ja som to ale nikdy nepoužil a ani nepoznám nikoho kto by to robil.

A filter si menil ;) Tam ostáva starý olej, ktorý špiní nový.
Ja mením vždy filter, keďže stoji 8€ 8-)
linpe

Příspěvek od linpe »

Household píše:Nikdy nikomu nevytečie všetok olej z motora. ;)
Snáď keby tak týždeň vypúšťal, nakláňal motku aby všetko vytieklo a samozrejme vymenil filter.

Takže určite to nevadí ;)

Niekto používa a existuje takzvaný preplachový olej aby tomuto zabránil.
Ja som to ale nikdy nepoužil a ani nepoznám nikoho kto by to robil.

A filter si menil ;) Tam ostáva starý olej, ktorý špiní nový.
Ja mením vždy filter, keďže stoji 8€ 8-)

jj filtr jsem menil. Akorat kdyz jsem ted koukal na hladinu tak je to nad max ryskou, asi mi tam jeste neco steklo, tak nevim jestli to mam upustit nebo to mam nechat
Household

Příspěvek od Household »

Upustiť samozrejme treba pre istotu.
Mohol by vzniknúť pretlak oleja a vytlačiť Ti tesnenie - Gufero. ;)

Nechaj ho riadne vystáť, a pomaly odpusti,
tiež som to tento rok prešvihol :lol:
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Dneska jsem si koupil 3l Motul 5100 ester a olejový filtr Hiflo HF 137. (Né že bych chtěl kopírovat Rimeraka :arrow: jen náhoda ;) ) Zítra trochu zahřeji motor, vypustím olej, vyměním filr a budu mít spokojenou motorku 8-)
Household

Příspěvek od Household »

Zahrievate motor pred vypustením ?

Ja nie. Keď je odstáta motorka tak všetok sajrajt je na spodku. Preto vypúšťam za studena. Síce stečenie trvá dlhšie ale myslím, že bordel vytečie všetok.

Keď ju zohrejem, tak olej je všade na stenách a nie na dne. Aspoň mne trvá 1/2 hodiny kým stečie na dno zo stien.
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

No jo!!! Něco na tom je!!! Takže od výměny oleje se předpokládá, že se vypustí starý špinavý olej i pevné části.

- Za studena se pevné části usadí na dno motoru a stejně po je šroubem ven nedostaneme.
- Za tepla se pevné části smísí do celého oleje a ten pak slijeme ven.

Po téhle mé dedukci to vidím na teplou variantu. OK?
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Tak to mám za sebou. Vyměnil jsem olej i filtr!!! Zahřál jsem motorku krátkou projížďkou, postavil na stojan, vypustil olej. Olej byl jen špinavý. A stačilo mi jen 2litry oleje!!! Vypouštěl jsem ten olej 3/4 hodiny a nakláněl motorku na stojanu i bez něj až se stupačky dotýkaly země. Toť vše.
šimi

Příspěvek od šimi »

komcas píše:Tak to mám za sebou. Vyměnil jsem olej i filtr!!! Zahřál jsem motorku krátkou projížďkou, postavil na stojan, vypustil olej. Olej byl jen špinavý. A stačilo mi jen 2litry oleje!!! Vypouštěl jsem ten olej 3/4 hodiny a nakláněl motorku na stojanu i bez něj až se stupačky dotýkaly země. Toť vše.
Já jsem letos taky měnil a taky mě stačili akorát 2 litry. ;)
Všude dobře,doma manželka...

I pád na hubu,je pohyb směrem dopředu !
Vitouš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vitouš »

šimi píše:
komcas píše:Tak to mám za sebou. Vyměnil jsem olej i filtr!!! Zahřál jsem motorku krátkou projížďkou, postavil na stojan, vypustil olej. Olej byl jen špinavý. A stačilo mi jen 2litry oleje!!! Vypouštěl jsem ten olej 3/4 hodiny a nakláněl motorku na stojanu i bez něj až se stupačky dotýkaly země. Toť vše.
Já jsem letos taky měnil a taky mě stačili akorát 2 litry. ;)
To je divný pánové.to ale nemáte olejoznak na maximum. :?: Je pravda že jsem nikdy nenalil těch předepsaných 2,3l oleje ale vždy to bylo 2,1 - 2,2 l.Asi jsem měl větší srdce svého freewa. :P
Household

Příspěvek od Household »

Moja sa tiež neuspokojí s 2 litrami bez filtru. Vždy chce viac ako 2 litre aby som bol v strede medzi ryskami.
A stále musím dokúpiť novú fľašku oleja aby som z nej vypustil iba 2-3 deci.

Aj teraz doma svieti 1,8L :evil:
A o rok zase kúpim 2L a ostane mi 1,5L :lol:
šimi

Příspěvek od šimi »

Household píše:Moja sa tiež neuspokojí s 2 litrami bez filtru. Vždy chce viac ako 2 litre aby som bol v strede medzi ryskami.
A stále musím dokúpiť novú fľašku oleja aby som z nej vypustil iba 2-3 deci.

Aj teraz doma svieti 1,8L :evil:
A o rok zase kúpim 2L a ostane mi 1,5L :lol:
Když jsem ho vyléval byl těsně pod polovinou hladiny olejoznaku a vylil jsem cca.1,5litru.Koupil jsem 3 litry nového a nalil jsem tam dva litry.Hladina se zastavila přesně na horní rysce.Říkal jsem si že si určitě vezme nový filtr a budu muset dolít.Ale mám najeto 500km a hladina klesla asi o jeden až dva milimetry.
Vloni mě ty tři litry vyšli na celou sezonu.Ještě jsem tak 0,4L nepoužitého oleje vyhazoval.Najel cca.6,500km.

Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Tak to mě se tam vešli 2,3 litru. Nejdřív jen dva, po nastartování a chvilce odpočinku to steklo a dolil sem ještě 0,3. Jsem přesně na horní rysce pokud mám motorku na centrálním stojanu. Těch 0,7litru se hodí zase příště, koupím 2 litry a zbude 0,4l, další výměnu už mi zbyde jen 0,1 :-)
No a teď má motorku i mladší bráška (Varadero 125) kam se vejde 1,2 litru tak to vždy nějak slejeme dohromady :-D Do obou mašin 10W40...
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Taky jsem motorku nakláněl na stojanu i bez něj!!!
Po ujetých cca 100km je ráno v garáži olej 0,5cm pod horní ryskou. :P
Taky je to pro mě záhada! Raději jsem tam nalil jen ty 2 litry a zkusil jestli to stačí (po přečtení článku o vyražení gufera!!!). No a stačilo to, tak jsem rád a nemyslím, že bych to nějak odflákl! To bych spíš řekl, že je i zbytečné, čekat 3/4 hodiny. Stačilo by i 15 minut a dolít necelé 2 litry. Ušetří se tím koupě dalšího oleje a na kvalitu to nebude mít takový vliv.
Zeusik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeusik »

ja vyměnil fitr a po cca 20 min co jsem z toho snad vše vicedil jsem tam prskl 2,3 l a v pohodě :geek:
šimi

Příspěvek od šimi »

Zeusik píše:ja vyměnil fitr a po cca 20 min co jsem z toho snad vše vicedil jsem tam prskl 2,3 l a v pohodě :geek:
Filtr jsem taky dával nový.Po vyndání starého vytekly ještě tak dvě deci oleje.Ale celkem jsem tam dostal dva litry.Tu třetí litrovou láhev mám ještě nerozdělanou v garáži.

kanko00
Pátá kolona

Příspěvek od kanko00 »

No neviem. Pri mojich vymenach bolo 2 litre vzdy malo...
Davam tam novy olej na stred medzi ryskami, alebo mozno kusok viac ako je stred.
... kolko ludi, tolko chuti... bleee bleee
Zeusik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zeusik »

tak jsem měl 2l malo třebas fakt nekeca a ma to jinak je to fuk hlavně že je tam olej mezi a ne přes :lol: mě žena do felicie zvladla dat o dva litry vice oleje měřak byl utopenej až skoro po vrch tyče :lol: :lol: :lol: :oops: :oops:
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Asi se stanu zastáncem 15W-50 ... v těch vedrech a městském stání by motorce fakt hustčí olej jen pomohl. :geek:
komcas
Big motorkář

Příspěvek od komcas »

Při rychlé jízdě, plně naložen se slečnou, po Rakouských dálnicích, rychlostí 125km (cca 6000ot)... Takhle ujeto 20km při 10 stupních celsia. Jsem zastavil a z chladiče sálalo teplo. Prostě se kroutil vzduch. Mám to chápat tak, že se to nestačilo chladit?

PS: můj názor je, že to nestíhá chladit dlouhodobou zátěž nad 6000ot.
Otázka: pomůže řidčí olej? 15W-50???
Odpovědět