Olej do motoru

Roman

Olej do motoru

Příspěvek od Roman »

Nazdar,potřebujiporadit ,koupil jsem z Raichu wětráka a nevím jaký olej do motoru. Jasně je to uvedeno na víku 10W 40,ale nevím jestli plná nebo polosyntetika,protože výrobci olejů uvádí 10W 40 že je jak polo tak plná .Značku bych chtěl MOTUL, tak kdyby jste mně mohli uvést označení přesné.Dík za odpověd,zatím jsem s moto spokojený.
kanko00
Pátá kolona

Re: Olej do motoru

Příspěvek od kanko00 »

Roman píše:Nazdar,potřebujiporadit ,koupil jsem z Raichu wětráka a nevím jaký olej do motoru. Jasně je to uvedeno na víku 10W 40,ale nevím jestli plná nebo polosyntetika,protože výrobci olejů uvádí 10W 40 že je jak polo tak plná .Značku bych chtěl MOTUL, tak kdyby jste mně mohli uvést označení přesné.Dík za odpověd,zatím jsem s moto spokojený.

Caf Freewindak.
Mas temu v zlej sekcii ;) ak skusit cez hladaj tak najdes co potrebujes.
Je to polosyntetika, Motul ak sa nemylim daka 5100. Skus tu ten vyhladavac... ;) :(
... kolko ludi, tolko chuti... bleee bleee
hace
Big motorkář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hace »

jo jo 5100 tam mam taky
Roman

Příspěvek od Roman »

dík :lol: :lol: :lol:
Rimmerak
Dustojník hvězdné pěchoty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Je to jedno. Polosyntetika stačí. Ono se to dnes už stejně tak nerozlišuje. I sebehorší 10W40 vyrobenej dnes je stejnej, nebo lepší než oleje v době, kdy se motor freewinda navrhoval. Jako zlatý střed volím Motul 5100 Ester, je to částečně syntetickej olej, osvědčenej a 1l za 250kč nikoho nezabije.
Hlavní je tam nějakej olej mít, a hlavně tam nelejt olej určenej do auta, at bude sebelepší, bude klouzat spojka.
R 1997, od 37000km, teď 78000 km.
Roman

Příspěvek od Roman »

Nazdar chlapi,že mně ještě poradíte jak vyměnit olej v motoru ?(postup).Dík :oops: :oops: :oops:
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Jdi se projet :-) Ještě před tím sundej hliníkový chránič motoru, aby ses pak nespálil. Potom povol víčko nalévání oleje a dole na motoru vyšroubuj víčko vypouštění. Vypusť olej do vaničky (né na zem jak to prý dělají na ukrajině), nech chvilku vykapat a potom dolní díru zase zašroubuj. Mělo by se měnit těsnění, je to měděná podložka, která se po použití trochu splácne, ale já jí neměnil a těsní dál v pořádku.
Doporučuji vyměnit olejový filtr (120kč). Vyšroubuj 4 šrouby držící víčko filtru na pravé straně motoru, vyndej starý, nandej nový filtr. Nezapomeň na těsnění.
Zašroubuj víčko filtru, napusť nový olej, 2,3 litru - doporučuji ale zkontrolovat hladinoznak (při svislé poloze motorky).

A je to ! :-)
hroch
Pátá kolona
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hroch »

Rimmerak píše:Jdi se projet :-) Ještě před tím sundej hliníkový chránič motoru, aby ses pak nespálil. Potom povol víčko nalévání oleje a dole na motoru vyšroubuj víčko vypouštění. Vypusť olej do vaničky (né na zem jak to prý dělají na ukrajině), nech chvilku vykapat a potom dolní díru zase zašroubuj. Mělo by se měnit těsnění, je to měděná podložka, která se po použití trochu splácne, ale já jí neměnil a těsní dál v pořádku.
Doporučuji vyměnit olejový filtr (120kč). Vyšroubuj 4 šrouby držící víčko filtru na pravé straně motoru, vyndej starý, nandej nový filtr. Nezapomeň na těsnění.
Zašroubuj víčko filtru, napusť nový olej, 2,3 litru - doporučuji ale zkontrolovat hladinoznak (při svislé poloze motorky).

chranic motoru.na co :?: :) jeste doporucuji si fixou udelat carku na sroubu a na motoru jak byly utahly a po vymene to zase utahnout stejne ;)a myslim ze s vymenou filtru by to melo byt 2,4litru :|
x x x jinak to neumim
Sinner
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sinner »

Chtěl bych doplnit, kontroluj kolik oleje vyteklo, mě se stalo že mi tam skoro 3/4 litru zůstalo a nekontroloval jsem to a vystřelilo mi to gufero. naštěstí se nic nestalo. Zůstalo to v chladiči. Pokud se ti to stane, povol ještě horní šroub na chladiči oleje. Pustíš tam vzduch a skutečně vyteče vše.
ɐɹoɟ oɥıuznʞsıp ɹoʇɐɹǝpoɯ
Všechno co je príma, je buď nebezpečné, zakázané, drahé a nebo se po tom tloustne.
"Piješ?" Pokud je to otázka, tak ne, pokud je to nabídka, tak ano!
DEEP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DEEP »

Ja jezdim CASTROL GPS uz od narozeni ve fabryce.Jinak klasika zahrat vypustit.2,3l bez vymeny olejoveho filtru.2,4l i z vymenou olejoveho filtru.
Co je stary,to je dobry ...
hroch
Pátá kolona
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hroch »

tak koukam ze ho tam kazdel lejeme jine mnozstvi :D
x x x jinak to neumim
DEEP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DEEP »

Rimmerak píše:Jdi se projet :-) Ještě před tím sundej hliníkový chránič motoru, aby ses pak nespálil. Potom povol víčko nalévání oleje a dole na motoru vyšroubuj víčko vypouštění. Vypusť olej do vaničky (né na zem jak to prý dělají na ukrajině), nech chvilku vykapat a potom dolní díru zase zašroubuj. Mělo by se měnit těsnění, je to měděná podložka, která se po použití trochu splácne, ale já jí neměnil a těsní dál v pořádku.

ouk!?ty mas na olejovym vicku filtru 4 srouby?Ja jen 3.A taky to drzi dobre :lol: :lol:
hroch
Pátá kolona
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hroch »

ja mam take jenom 3 :o :?:
x x x jinak to neumim
DEEP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DEEP »

hroch píše:ja mam take jenom 3 :o :?:
Asi nejaky prototip!
hroch
Pátá kolona
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hroch »

my uz mame ty s te hospodarske krize tam davaly jenom3 v ramci setreni materialu :D :lol:
x x x jinak to neumim
hroch
Pátá kolona
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hroch »

tady
Přílohy
Snímek.jpg
Snímek.jpg (96.3 KiB) Zobrazeno 20192 x
x x x jinak to neumim
pind
Big motorkář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pind »

Ako sa vlastne spravne meria vyska oleja? Ked je motor vypnuty, mam olej vyssie ako mierku, ked ho ale nastartujem a olej sa dostane do systemu, mam ho presne po vrchnu mierku.
Sinner
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sinner »

pind píše:Ako sa vlastne spravne meria vyska oleja? Ked je motor vypnuty, mam olej vyssie ako mierku, ked ho ale nastartujem a olej sa dostane do systemu, mam ho presne po vrchnu mierku.
Mělo by to být za studena, v klidu vypnutý motor a postavené na velkém stojánku a zadní kolo. Nemělo by to žádném případě být nad rysku. Jinak dopadneš jako já. A kolik stojí novej alternátor si ani netroufám typnout. ;)
ɐɹoɟ oɥıuznʞsıp ɹoʇɐɹǝpoɯ
Všechno co je príma, je buď nebezpečné, zakázané, drahé a nebo se po tom tloustne.
"Piješ?" Pokud je to otázka, tak ne, pokud je to nabídka, tak ano!
Household

Příspěvek od Household »

pind píše:Ako sa vlastne spravne meria vyska oleja? Ked je motor vypnuty, mam olej vyssie ako mierku, ked ho ale nastartujem a olej sa dostane do systemu, mam ho presne po vrchnu mierku.
:shock: nad ryskou.
Ja keď naštartujem tak z mierky zmizne všetok olej do systému. A trvá 5 minút kým stečia naspäť a dostane presne na stred medzi mierkami.
pind
Big motorkář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pind »

Hmm, to nie je dobra sprava. Tiez si myslim ze sa to meria za studena. Ako dostat prebytocny olej zo systemu?
Rimmerak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rimmerak »

Sorry, to byla jenom chvilková slabost. Jasně že tam mám taky 3 šroubky :-) A olej se měří za studena, na stojanu, nebo na kolech, pokud nemáte hlavní stojan. A nemá být nad horní rysku - od toho tam ta ryska je. Když se nastartuje, olej olejoznaku zmizí úplně, až pod spodní rysku. Je to tak správně :-)
Redy
Big motorkář

Příspěvek od Redy »

Tady doporučuju instruktážní video od Rimmeraka :
http://www.youtube.com/watch?v=DMBPCNwbdxg
Jinak já mám olej IPone od Bikerscrownu :
http://www.bikerscrown.cz/produkt3085.html
zatím spokojenost
DEEP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DEEP »

Sklicko je uplne plne .Nastartuju necham zahrat cca 5minut.Pak to vypnu necham to stat tak 5 minut a pak se mrknu olej by mnel byt,aspon ja to takhle mam .Presne na horni rysce.Nebo lehce podni.To je pak parada.

samozrejme musis mit masinu v naprosty rovine.'¨Kapisto Pisto?
Jeste lepsi je kdyz jste na to dva.Ten druhy si hlida ve stoje masinu mezi stehny v naprosty rovine.
Ale to je jen pro pedanty,zacatecniky a Traxase.
Household

Příspěvek od Household »

DEEP píše:Sklicko je uplne plne .Nastartuju necham zahrat cca 5minut.Pak to vypnu necham to stat tak 5 minut a pak se mrknu olej by mnel byt,aspon ja to takhle mam .Presne na horni rysce.Nebo lehce podni.To je pak parada.

samozrejme musis mit masinu v naprosty rovine.'¨Kapisto Pisto?
Jeste lepsi je kdyz jste na to dva.Ten druhy si hlida ve stoje masinu mezi stehny v naprosty rovine.
Ale to je jen pro pedanty,zacatecniky a Traxase.
Super tak ja som ten jeden a Ty budeš ten druhý. ;)
Zajtra Ťa čakám vo Vrbne ;)
marst

Příspěvek od marst »

K tomu těsnění u olejovýho filtru:
Jak moc vadí když ho tam nemám, neměl jsem ho tam a u novýho filtru taky nebyl. A filtr tam šel celkem na těsno, takže by to snad šlo i bez těsnění, nebo bych ho tam měl sehnat?
Odpovědět