Motorový olej + výměna olejového filtru - Co, ale ne jak..
- Maxton
- Dustojník hvězdné pěchoty
- Kontaktovat uživatele:
Re: Motorový olej + výměna olejového filtru - Co, ale ne jak
Jak píše Yuri v uplně prvním příspěvku v tomto tématu, cituji:
"1. samotný filtr (to je asi jasné)
2. dva o-kroužky (pod filtr přijde 15.8x2.4 a pod víčko filtru přijde 73x2.4 | vnitřní průměr X tloušťka kroužku)
Ty o-kroužky ovšem přesně v tomhle rozměru nejsou běžně k dostání, takže je potřeba si říct o 15.5x2.5 (lze i 15x2.5, reps. 15x3) a 73x2.5.. S malým o-kroužkem nebude problém (přijde na cca 2,- Kč), ale 73x2.5 bývá hůře dostupný a dražší (cca 33,- Kč), takže láká k nákupu rozměru 73x3, jenže ten NEPASUJE!"
Takže ty co jsi pořídil tzn.: 15x3 a 73x2.5 jsou alternativa a měli by s klidem v duši jít použít, já je osobně používám taky, protože origo rozměr je téměř nesehnatelnej kromě origa v Suzuki a tam stojej pálku oproti těm běžně dostupným
"1. samotný filtr (to je asi jasné)
2. dva o-kroužky (pod filtr přijde 15.8x2.4 a pod víčko filtru přijde 73x2.4 | vnitřní průměr X tloušťka kroužku)
Ty o-kroužky ovšem přesně v tomhle rozměru nejsou běžně k dostání, takže je potřeba si říct o 15.5x2.5 (lze i 15x2.5, reps. 15x3) a 73x2.5.. S malým o-kroužkem nebude problém (přijde na cca 2,- Kč), ale 73x2.5 bývá hůře dostupný a dražší (cca 33,- Kč), takže láká k nákupu rozměru 73x3, jenže ten NEPASUJE!"
Takže ty co jsi pořídil tzn.: 15x3 a 73x2.5 jsou alternativa a měli by s klidem v duši jít použít, já je osobně používám taky, protože origo rozměr je téměř nesehnatelnej kromě origa v Suzuki a tam stojej pálku oproti těm běžně dostupným
Motorka prodaná .. Bude nová, tentokrát černá a vymazlená... Peníze už jsou, ale nabídka mizivá a poptávka náročná
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
...a nebo si koupíš jen šňůru a loctitem si ho slepíš do požadovaného průměru Děláme to tak v práci naprosto běžně.
R 1997, od 37000km, teď 78000 km.
Ahoj. po přečtení diskuse jsem se přiklonil k názoru, že dříve je lépe. Loni jsem zakoupil Freewinda po prej velkém servisu. No olej a fitr snad vyměnil, ale jistota je jistota, takže jsem raděj objednal olej Mogul 4T 10 W-40 a filtr HF 137. Dle Vašich doporučení. Díky za ně : )))
Re: Motorový olej + výměna olejového filtru - Co, ale ne jak..
Ahoj, k úplné dokonalosti mohl bys prosím doplnit jaký materiál by měly být O Kroužky ?
ZDA ? Nbr, Fpm, Mvq, Au a EPDM
- yuri13
- Kontaktovat uživatele:
Hm, tak to ti nepovím.. Obyčejné černé o-kroužky, co jsou k dostání všude.. Typ který dostaneš, pokud žádný typ nespecifikuješ..TommyMe píše:Ahoj, k úplné dokonalosti mohl bys prosím doplnit jaký materiál by měly být O Kroužky ?
Tak to bude Nbr do 90°C, pak se řeší i tvrdost. Asi bych šel střed 80 Sh.
O-kroužky NBR (nitril-butadien-kaučuk) standardně nabízíme ve tvrdosti 70 Sh, 80 Sh, nebo 90 Sh
Díky
O-kroužky NBR (nitril-butadien-kaučuk) standardně nabízíme ve tvrdosti 70 Sh, 80 Sh, nebo 90 Sh
Díky
- yuri13
- Kontaktovat uživatele:
Na tohle jsem malej pán.. Zkus Rimmeraka, to je pan strojař.. Osobně mi ale přijde 90°C málo, protože to je pracovní teplota spalovacích motorů.. A když, tak bych pro účely těsnění bral nejměkčí.. Nejsou tu zas takové tlaky, aby to stálo za řešení.. Ale je to názor nestrojaře..TommyMe píše:Tak to bude Nbr do 90°C, pak se řeší i tvrdost. Asi bych šel střed 80 Sh.
Díky
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
Jestli seženeš, tak tam kup Viton a můžeš s tím jet i na Pluto (ale už nebudeš první, dneska tam prolítnula New Horizons).
Ale jinak klasika NBR stačí Tvrdost bych neřešil, kup co budou mít.
Ale jinak klasika NBR stačí Tvrdost bych neřešil, kup co budou mít.
Já jsem nesehnal nikde místně.
Nakonec jsem teda musel objednat přes Wemoto za cenu 158 kč/ks. To je palba, že. Podobná jak u partsdepot.
Rovnou jsem objednal nové 3 šrouby originál 39 kč/ks a ty malé těsnění pod filtr 12,90 kč/ks.
73x2.4mm - cca 8 dní
http://www.wemoto.cz/bikes/suzuki/xf_65 ... er_o-ring/
http://www.wemoto.cz/parts/picture/hl-579516_10/
Nyní musím jen čekat
Jinak díky všem za podporu a příspěvky
Nakonec jsem teda musel objednat přes Wemoto za cenu 158 kč/ks. To je palba, že. Podobná jak u partsdepot.
Rovnou jsem objednal nové 3 šrouby originál 39 kč/ks a ty malé těsnění pod filtr 12,90 kč/ks.
73x2.4mm - cca 8 dní
http://www.wemoto.cz/bikes/suzuki/xf_65 ... er_o-ring/
http://www.wemoto.cz/parts/picture/hl-579516_10/
Nyní musím jen čekat
Jinak díky všem za podporu a příspěvky
- Rimmerak
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě kdybys pohledal v hodně obsáhlým katalogu Rubeny, tak jsi našel rozměrově alespoň podobný kolem 10-15kč. Ale na druhou stranu, proč se s tím srát. Čas jsou peníze a pokud bys to 2 hodiny hledal, je lepší ho za 150 koupit
Já bych ho buď u tý Rubeny našel, nebo bych si koupil větší z toho správnýho průměru, rozstříhnul bych ho a slepil bych si správný průměr.
Já bych ho buď u tý Rubeny našel, nebo bych si koupil větší z toho správnýho průměru, rozstříhnul bych ho a slepil bych si správný průměr.
Měnil jsem olej. Nalil jsem tam podle návodu 2,4l a mám celý olejoznak pod hladinou. Je to normální? Takhle to mám dost nad značkou F, což mi přijde divné. Že by mi v motoru zbylo nějak hodně oleje pochybuju, dost ho vyteklo i z různých slepých ramen, když jsem sundaval dekl spojky.
Určitě není, bacha aby si nevyrazil gufera. Buď to odsaj, nebo znova pořádně vypusť. Povol i šroub na olejovém chladiči. Mě zůstával olej právě tam. Můžeš tu motorku zničit než řekneš "strojní obuvník".
ɐɹoɟ oɥıuznʞsıp ɹoʇɐɹǝpoɯ
Všechno co je príma, je buď nebezpečné, zakázané, drahé a nebo se po tom tloustne.
"Piješ?" Pokud je to otázka, tak ne, pokud je to nabídka, tak ano!
Všechno co je príma, je buď nebezpečné, zakázané, drahé a nebo se po tom tloustne.
- šimi
Je tam 2,4L.Mám Freewa už osmou sezonu a nikdy jsem tam víc než 2 litry nedostal. Rozhodně ho upusť po horní rysku
Všude dobře,doma manželka...
I pád na hubu,je pohyb směrem dopředu !
Přesně jak píšeš. Dal jsem 2,4l přesně (původně) upustil jsem 3,5dcl plus ztráty a jsem lehce pod horní ryskou.šimi píše:Je tam 2,4L.Mám Freewa už osmou sezonu a nikdy jsem tam víc než 2 litry nedostal. Rozhodně ho upusť po horní rysku
Taky jsem zjistil, že olej nejde rozumně odsát. Z vrchu se hadička nedostane kolem spojky. Zkoušel jsem ještě otvor v prostoru olejového filtru, ale tamtudy to taky nějak rozumně nejde (nedosáhne). Takže prostě povolit vypoušťák a umazat si ruce.
Kuci ty kroužky od Rubeny musí být spešl, jako např označení FPM80 (DIN3770) ??? teplota nebo je to fukRimmerak píše:Podle mě kdybys pohledal v hodně obsáhlým katalogu Rubeny, tak jsi našel rozměrově alespoň podobný kolem 10-15kč. Ale na druhou stranu, proč se s tím srát. Čas jsou peníze a pokud bys to 2 hodiny hledal, je lepší ho za 150 koupit
15Kč a 160Kč je rozdíl když chci rovnou 5 kousků....... ať to co rok nehledám jak pako...
Moc děkuju za odpověď
Free Wind
- Dave842
To jste se bavili o těch v olejovém filtru? Já jsem koupil to co mi nabídli..a stálo to v korunách. Už 3 roky drží furt ten stejnej, takže bych to tak nehrotil..
D@VE
Dave842 píše:To jste se bavili o těch v olejovém filtru? Já jsem koupil to co mi nabídli..a stálo to v korunách. Už 3 roky drží furt ten stejnej, takže bych to tak nehrotil..
Jo o těch v olejovém filtru. Já to chci mít nachystané ať zas nesháním po všech čertech jen gumičku .
Otázka je jestli má vůbec cenu měnit olej s filtrem bo byl měněný v loni a nájezd myslím max 2000km ....
Free Wind
- LiborZ
Tak to bych asi také nehrotil.Honzejk píše:Dave842 píše:To jste se bavili o těch v olejovém filtru? Já jsem koupil to co mi nabídli..a stálo to v korunách. Už 3 roky drží furt ten stejnej, takže bych to tak nehrotil..
Jo o těch v olejovém filtru. Já to chci mít nachystané ať zas nesháním po všech čertech jen gumičku .
Otázka je jestli má vůbec cenu měnit olej s filtrem bo byl měněný v loni a nájezd myslím max 2000km ....
- Dave842
No já bych ho určitě vyměnil... Olej má "životnost" rok NEBO 6 tis. km
Filtr píšou každou druhou výměnu, ale já měním každej rok..neb 100,- Kč už mě nevytrhne
Filtr píšou každou druhou výměnu, ale já měním každej rok..neb 100,- Kč už mě nevytrhne
D@VE
- šimi
Přesně takDave842 píše:No já bych ho určitě vyměnil... Olej má "životnost" rok NEBO 6 tis. km
Všude dobře,doma manželka...
- LiborZ
Jasné, čím častěji, tím lépe. Ale kdyby to člověk bral doslova, tak musí vylít i olej co má v načatých obalech doma v garáži. Marketing je marketingDave842 píše:No já bych ho určitě vyměnil... Olej má "životnost" rok NEBO 6 tis. km
Souhlasím, zeptejte se Humusaka na co jezdí, budete jen koukat.LiborZ píše: Jasné, čím častěji, tím lépe. Ale kdyby to člověk bral doslova, tak musí vylít i olej co má v načatých obalech doma v garáži. Marketing je marketing
ɐɹoɟ oɥıuznʞsıp ɹoʇɐɹǝpoɯ
Tak nepředpokládám, že má někdo doma v garáži takové změny teploty jako v motoru a tedy v načaté lahvi na rozdíl od motoru nekondenzuje voda......... Ale samo, ať si každej mění olej jak chce.
- LiborZ
Jasně, flaška je extrém. Ale když nejezdíš, tak ty výkyvy teploty nemáš ani v motoru. Podle mě je prostě důležitější nájezd km než časový interval 12 měsíců. I když 6000 km také není jako 6000 km. Proto je u některých aut interval výměny oleje plovoucí podle zatížení a na základě vyhodnocení řídící jednotky motoru. Ve Wětráku musí olej vydržet 6000 i u nejtěžšího střelcedratenik píše:Tak nepředpokládám, že má někdo doma v garáži takové změny teploty jako v motoru a tedy v načaté lahvi na rozdíl od motoru nekondenzuje voda......... Ale samo, ať si každej mění olej jak chce.
Jinak máš samozřejmě pravdu. Každý si je svého štěstí tvůrcem