Pružina zadního tlumiče
- Jelenvriji
Pružina zadního tlumiče
Zdravim kolegové. Už jste někdo řešil výměnu pružiny zadního tlumiče? Kde by se dala sehnat a za kolik? Pokud použít progresivní a nebo naopak nepoužít? Zdá se mi, že už jí mám unavenou a jelikož má můj wind 70 000km, tak by si i výměnu zasloužila. Na PartsDepotu mají jen komplet origo tlumič za raketu a to raději pojedu na dovču za ty prachy. Díky za postřehy
- Rimmerak
- Dustojník hvězdné pěchoty
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pružina zadního tlumiče
Pokud jsi schopen jí oměřit a nakreslit nebo na čas oželit, tak ti novou vyrobí v pružinárně. Mám takový pocit, že zrovna třeba tyhle http://www.invelplus.cz/cz/uvod/ umí vyrobit jak podle výkresu (samozřejmost) tak i podle vzoru. Samozřejmě vyrobí buď kopii, nebo i tvrdší, měkčí, progresivní. Co si řekneš. Zkus to v pár firmách poptat, pdole mě to bude tak do 2500kč za kus, kdyby se jich dělalo víc, tak to bude i za míň. Hoši z DR650 fóra si je nechávali dělat asi v 10ks sérii a tuším že za ně dávali něco přes 1500kč. Ale to bych kecal, už se nepamatuju.
R 1997, od 37000km, teď 78000 km.
- yuri13
- Kontaktovat uživatele:
Já mám přes 76 000 km a Freewind celý svůj život jezdil plnou nálož.. Letos jsem se vrátil z Albánie a tlumiče zatím poslušně drží.. Máš zadní tlumič správně nastavený? (čímž tě nechci urazit, já ho měl od minulého majitele rozhašený a po správném nastavení byla z Freewa najednou úplně jiná motorka, na zadku se dá nastavit totiž jak předpětí, tak i útlum)
Takže za mě spíš jdi do té dovči..
Takže za mě spíš jdi do té dovči..
- Jelenvriji
píše: yuri Máš zadní tlumič správně nastavený? (čímž tě nechci urazit, já ho měl od minulého majitele rozhašený a po správném nastavení byla z Freewa najednou úplně jiná motorka, na zadku se dá nastavit totiž jak předpětí, tak i útlum)
Jestli je správně, to opravdu nevim a asi taky neni. Pružinu sem stáhl skoro na doraz (chybí cca 1-2cm) a štělování útlumu mám taky na doraz. To znamená, že sem pod krytkou zatočil dle směru hodinových ručiček (do prava) až na konec. A při shoupnutí slyšim jak tlumič zpívá. Při otočením do leva ho neslyšim a rozdíl je tak zanedbatelný, že ho při vysoké zátěži ani nepoznám. A co teď?
Jestli je správně, to opravdu nevim a asi taky neni. Pružinu sem stáhl skoro na doraz (chybí cca 1-2cm) a štělování útlumu mám taky na doraz. To znamená, že sem pod krytkou zatočil dle směru hodinových ručiček (do prava) až na konec. A při shoupnutí slyšim jak tlumič zpívá. Při otočením do leva ho neslyšim a rozdíl je tak zanedbatelný, že ho při vysoké zátěži ani nepoznám. A co teď?
- yuri13
- Kontaktovat uživatele:
Pružina by měla mít na maximální utažení délku 160mm (se zadním kolem v luftě).. Na tuhle délku by měl útlum být nastavený skorem na maximum, i když úplné bych asi nedával..
Výchozí nastavení z výroby by mělo být, pružina na 170mm a 13 kliknutí stavěcího šroubu tlumiče.. Těch 13 kliknutí se počítá při povolování z plně utaženého.. Já mám nastaveno 165mm (je fuška to měřit, já jsem si na to udělal takový měrkový drát, který jsem k pružině přikládal) a 10 kliknutí..
Ještě to zkus takhle.. Ale je možné, že jestli někdo s tím tlumičem před tebou laboroval, tak mohl klidně pružinu přetáhnout.. Tím se spolehlivě zničí, protože její materiál dostaneš za mez pružnosti..
Výchozí nastavení z výroby by mělo být, pružina na 170mm a 13 kliknutí stavěcího šroubu tlumiče.. Těch 13 kliknutí se počítá při povolování z plně utaženého.. Já mám nastaveno 165mm (je fuška to měřit, já jsem si na to udělal takový měrkový drát, který jsem k pružině přikládal) a 10 kliknutí..
Ještě to zkus takhle.. Ale je možné, že jestli někdo s tím tlumičem před tebou laboroval, tak mohl klidně pružinu přetáhnout.. Tím se spolehlivě zničí, protože její materiál dostaneš za mez pružnosti..
- Jelenvriji
Ok zkusim a v pátek to vyzkoušim při plném zatížení. Jedu na Respect, tak to kdyžtak cestou budu dolaďovat. Děkuji za radu. pokud to nepomůže, tak hold se dám druhou cestou Rimmerákovou. Díky taky
- Jelenvriji
Tak vyzkoušeno, sice né úplně naložen, ale dle Yuriho nastavení je to úplně jiná písnička jak před tím. Děkuji za radu.Jelenvriji píše:Ok zkusim a v pátek to vyzkoušim při plném zatížení. Jedu na Respect, tak to kdyžtak cestou budu dolaďovat. Děkuji za radu. pokud to nepomůže, tak hold se dám druhou cestou Rimmerákovou. Díky taky
- yuri13
- Kontaktovat uživatele:
Jsem nepřemožitelný!