Výstražná světla

Odpovědět
Dave842
Dustojník hvězdné pěchoty

Výstražná světla

Příspěvek od Dave842 »

Ahoj,

už nemám co roupama dělat, tak mě napadlo udělat výstražky. Myslím, že se občas celkem shodí ;)

Chtěl bych to udělat podle schémata níže. Problém ale nastal, když jsem zjistil, že náš přerušovač není na tuto věc stavěný. Proto teď sháním přerušovač i na 4x21W. Nemáte nějaký tip? Nejlépe co nejlevněji ;)
Přílohy
17710_schemasimple.gif
17710_schemasimple.gif (5.24 KiB) Zobrazeno 13115 x
D@VE
Maxton
Kontaktovat uživatele:

Re: Výstražná světla

Příspěvek od Maxton »

10 sekund na googlu ;) http://www.novelmoto.cz/novelmoto/eshop ... dovy-4x21W ... Jinak nápad zajímavej... zima je dloihá, možná se inspiruji ;-)
Motorka prodaná :-( .. Bude nová, tentokrát černá a vymazlená... Peníze už jsou, ale nabídka mizivá a poptávka náročná :D
Dave842

Příspěvek od Dave842 »

Jo, díky. To jsem taky našel. Ale půjdou do toho zakomponovat i normální blinkry?

Ale jak se na to dívám, tak asi jo.. :D
D@VE
Maxton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maxton »

Myslím, že jo.. zeptám se kámoše a večer ti dám vedět ;-)
Motorka prodaná :-( .. Bude nová, tentokrát černá a vymazlená... Peníze už jsou, ale nabídka mizivá a poptávka náročná :D
Dave842

Příspěvek od Dave842 »

Tak už jsem se na to ptal. Mělo by to jít, akorát by normální blinkry blikaly rychlej, protože by byl přerušovač míň zatíženej.
D@VE
yuri13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri13 »

Přerušovač musí být postavený na výstražná světla.. V tomhle zapojení výstražných světel je zátěž dvojnásobná, takže se blikání na výstražné zpomalí, což ale podle mě ničemu nevadí.. Pravda ale je, že přerušovač ve Freewovi je polovodičový a ty nebývají moc naddimenzované, takže by ho vyšší příkon 4 žárovek mohl snadno poškodit i přes to, že bude pracovat přerušovaně.. ;)

A o co jde? To zapojení, co máš na začátku nefunguje vůbec? Pokud ne, zkus místo té LEDky na indikaci použít třeba 1W žárovku.. Náš přerušovač je 2-drátový, takže se vlastně napájí využitím přirozené vodivosti vlákna žárovek.. :)

Problémy s rychlostí blikání může také vyřešit přerušovač kompatibilní s LED blinkry.. Takový totiž na velikost odběru proudu nereaguje.. Ty levnější jsou ale zas postavené na menší odběr, dají se ale sehnat i takové, které mají reléový výstup a snesou tak zatížení i klasickými žárovkami.. :)

Tenhle přerušovač by to měl řešit: http://www.autolamp.cz/rozdelovace-prep ... A0006.html

S ním by bylo možné použít i LEDku jako indikátor blikání výstražek.. Jen bude potřeba lehce upravit zapojení z 2-drátového na 3-drátové.. :ugeek:
http://www.motorkari.cz/uzivatel/?uid=3505

FREE spirit + FREE road = Freewind :)
Dave842

Příspěvek od Dave842 »

To schéma funguje. Akorát mě teda vůbec nedošlo, že my tam vlastně máme jenom 2 dráty.. Předělávat celou kabeláž se mi nechce teda.. Nevíte jak by to šlo udělat na ty 3? Mě zatím napadá jenom nově natahat káble k blinkrům..
D@VE
yuri13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri13 »

Pokud se nepletu, tak 2 a 3 drátové zapojení se liší jen tím, že 3-drátové má navíc připojenou kostru.. Naše 2-drátové se ukostřuje přes žárovky blinkrů, takže ten rozdíl je úplně minimální.. :ugeek:

Dave842

Příspěvek od Dave842 »

Jo, takže pokud tam dám ten 3 pinový přerušovač, tak akorát musím vytvořit kostru pro něj a hotovo.
D@VE
Dave842

Příspěvek od Dave842 »

Takže výstražky hotovy. Všechno funguje, akorát ještě sháním nějaký levný a fešný spínač na řídítka.

Starý přerušovač jsem odstřihnul a dal jsem 3 pinový z Feldy nb Favorita, teď nevím. Jediná změna, negativní, že přerušovač cvaká. Ale při zapnutém motoru to není slyšet. Dál jsem postupoval podle schématu (viz.: nahoře). K blinkrům jsem to připojil přes svorku a schoval pod zadní plast (boxík).
D@VE
yuri13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri13 »

Na tyhle přerušovače pozor, nejsou určené k venkovnímu použití, tak aby ti do něj nenateklo a blinkry nepřestaly jet.. Mě se to na 350-tce stávalo (přerušovač z nějakého vraku auta upravený pro LED blinkry), tak jsem ho musel utěsnit silikonem.. :ugeek:

Dave842

Příspěvek od Dave842 »

Jo, kouknu na to. Ale co si pamatuju, tak byl myslím zalisovanej. Kdyžtak ho oblepím izolačkou :mrgreen:
D@VE
yuri13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri13 »

On se zalisovaně tváří, ale netěsní to minimálně kolem placek těch fastonových konektorů.. ;) Radši to skoukni..

Dave842

Příspěvek od Dave842 »

Jo určitě ;) Ještě ho tam stejně musím přidělat, zatím tam jenom tak leží..

EDIT:Tak po roce ježdění žádný problém. Díru po šroubu na upevnění jsem zasilikonoval. Kotakty mám obtáhlý smršťovačkou.

EDIT II: I po neuvěřitelných 11tis. km a 3 letech pořád fungují :D
D@VE
Odpovědět